Blog
Musíte ochutnat svět značky Catler
- 700 g krůtího skeletu, krk, křídla, odřezky
- 1 střední cibuli
- 2 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 10 kuliček černého pepře
- 3 kuličky nového koření
- ¼ celeru
- 1 mrkev
- 1 petržel
- list celeru, list petrželky
- sůl
Domácí krůtí bujon
Získáme ho svařením pomalu taženého domácího vývaru do hustější hmoty. V lednici nám takto vydrží 2 – 3 týdny, anebo ho lze po kouskách zmrazit. Kvalitní surovina bez přebytku soli a dochucovadel má v kuchyni široké použití. Snadno z domácího bujonu připravíte porci horké polévky, přidáte do omáček, polévek nebo kdykoli je třeba jídlu pomoci zvýraznit chuť..
PŘÍPRAVA
1.
Krůtí díly umyjeme a osušíme. Do nádoby multicookeru vložíme cibuli, česnek, všechno koření, bobkový list a krůtí maso. Nastavíme program pečení na 25 minut – Oven 120 °C.
2.
Upečené maso se zeleninou zalijeme zhruba 2,5 litru vody, osolíme (volitelné) a při otevřeném víku přivedeme k varu – program Fry, 10 minut. Polévku je třeba hlídat, protože než začne vřít, bude se na vrchu srážet bílkovina. Tu opatrně odebereme.
3.
Máme-li hotovo, zavřeme víko a nastavíme program pomalé vaření – Slow cooking, 3 hodiny, 88 °C. Při této teplotě nebude vývar úplně vřít, ale jen probublávat a současně se odpaří poměrně dost tekutiny. Po skončení programu doplníme vodu (pokud je třeba), přidáme zeleninu a opět nastavíme Slow cooking, 85 °C na 2 hodiny
4.
Vývar scedíme a do nádoby hrnce vrátíme už jen čistou tekutinu, kterou pomalu svaříme do cca 200 – 300 ml hmoty. Necháme si víko otevřené, abychom vývar mohli průběžně kontrolovat a občas zamíchat – ideální je program Multi Chef, 90 °C a čas 1,5 hodiny (je-li třeba, proces zopakujeme). Vývar občas promícháme. Svařený vývar přelijeme do čisté sklenice a skladujeme v lednici, případně naporcujeme a zmrazíme.