Blog
Musíte ochutnat svět značky Catler
- 500 g hladké mouky
- 3 lžíce cukru krystal
- 25 g čerstvého droždí
- 300 ml vlažného mléka
- 100 g rozpuštěného másla
- 2 vejce (jedno do těsta, druhé na potření)
- 50 g rozinek (namočených v rumu)
- špetka citronové kúry
- špetka soli
Na potření
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce rozpuštěného másla
Velikonoční jidáše
Zlatavé jidáše s voňavou medovou glazurou si zamilujete hned po prvním soustu. S kuchyňským robotem Catler KM 8013 zvládnete těsto levou zadní. Užijte si tu pravou velikonoční atmosféru při pečení s foodblogerkou Sandrou @varime.blog.
Nejprve si připravíme kvásek - do misky nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme 10 minut odstát, než se vytvoří pěna.
V míse kuchyňského robota Catler KM 8013 s hnětacím hákem mícháme mouku, cukr, sůl a citronovou kúru. Přilijeme kvásek, přidáme vejce, rozpuštěné máslo a zbytek mléka. Těsto důkladně hněteme alespoň 10 minut, aby bylo hladké a pružné. Rozinky namočíme na 10 minut do rumu, poté je scedíme a zapracujeme do těsta. Mícháme ještě další 2 minuty, aby se rovnoměrně rozložily. Těsto přikryjeme a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě.
Jakmile těsto vykyne, rozdělíme ho na 17 stejných částí (cca 60 g). Z každého dílu vytvarujeme váleček a smotáme do libovolného tvaru – uzlík, spirála, esíčko, osmička.
Jidáše položíme na plech s pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut odpočívat.
Před pečením je potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme na 180 °C přibližně 25 minut, dokud nejsou zlatavé. Ještě teplé jidáše potřeme směsí rozpuštěného másla a medu, aby byly lesklé a ještě chutnější.
Veselé Velikonoce!
Videorecept najdete na našem Instagramu.
Nejprve si připravíme kvásek - do misky nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme 10 minut odstát, než se vytvoří pěna.
V míse kuchyňského robota Catler KM 8013 s hnětacím hákem mícháme mouku, cukr, sůl a citronovou kúru. Přilijeme kvásek, přidáme vejce, rozpuštěné máslo a zbytek mléka. Těsto důkladně hněteme alespoň 10 minut, aby bylo hladké a pružné. Rozinky namočíme na 10 minut do rumu, poté je scedíme a zapracujeme do těsta. Mícháme ještě další 2 minuty, aby se rovnoměrně rozložily. Těsto přikryjeme a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě.
Jakmile těsto vykyne, rozdělíme ho na 17 stejných částí (cca 60 g). Z každého dílu vytvarujeme váleček a smotáme do libovolného tvaru – uzlík, spirála, esíčko, osmička.
Jidáše položíme na plech s pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut odpočívat.
Před pečením je potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme na 180 °C přibližně 25 minut, dokud nejsou zlatavé. Ještě teplé jidáše potřeme směsí rozpuštěného másla a medu, aby byly lesklé a ještě chutnější.
Veselé Velikonoce!
Videorecept najdete na našem Instagramu.