Blog

Musíte ochutnat svět značky Catler
Velikonoční jidáše
  • 500 g hladké mouky
  • 3 lžíce cukru krystal
  • 25 g čerstvého droždí
  • 300 ml vlažného mléka
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce (jedno do těsta, druhé na potření)
  • 50 g rozinek (namočených v rumu)
  • špetka citronové kúry
  • špetka soli

Na potření

  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce rozpuštěného másla

Velikonoční jidáše

Zlatavé jidáše s voňavou medovou glazurou si zamilujete hned po prvním soustu. S kuchyňským robotem Catler KM 8013 zvládnete těsto levou zadní. Užijte si tu pravou velikonoční atmosféru při pečení s foodblogerkou Sandrou @varime.blog.

Nejprve si připravíme kvásek - do misky nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme 10 minut odstát, než se vytvoří pěna.
V míse kuchyňského robota Catler KM 8013 s hnětacím hákem mícháme mouku, cukr, sůl a citronovou kúru. Přilijeme kvásek, přidáme vejce, rozpuštěné máslo a zbytek mléka. Těsto důkladně hněteme alespoň 10 minut, aby bylo hladké a pružné. Rozinky namočíme na 10 minut do rumu, poté je scedíme a zapracujeme do těsta. Mícháme ještě další 2 minuty, aby se rovnoměrně rozložily. Těsto přikryjeme a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě.
Jakmile těsto vykyne, rozdělíme ho na 17 stejných částí (cca 60 g). Z každého dílu vytvarujeme váleček a smotáme do libovolného tvaru – uzlík, spirála, esíčko, osmička.
Jidáše položíme na plech s pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut odpočívat.
Před pečením je potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme na 180 °C přibližně 25 minut, dokud nejsou zlatavé. Ještě teplé jidáše potřeme směsí rozpuštěného másla a medu, aby byly lesklé a ještě chutnější.

Veselé Velikonoce!

Videorecept najdete na našem Instagramu.