Blog
Musíte ochutnat svět značky Catler
Těsto
- 250 g hladké mouky
- 130 ml vlažného mléka
- 30 g cukru krystal
- droždí
- 40 g změklého másla
- 2 žloutky
- špetka soli
- ½ lžičky citronové kúry
- vejce a máslo (na potření)
Tvarohová náplň
- 250 g tvarohu (v kostce)
- 80 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- ½ vanilkového cukru
- špetka soli
Maková náplň
- 100 g celého máku
- 50 g švestkových povidel
- 100 ml mléka
- 25 g cukru krystal
Drobenka
- 50 g polohrubé mouky
- 40 g másla (studené, nakrájené na kostky)
- 40 g cukru krystal
- ½ lžičky skořice
Valašské frgály
Frgál přesně takový, jaký má být – nadýchané těsto, bohatá náplň a křupavá drobenka. Kuchyňský robot Catler se postaral o hladké a pružné těsto, díky sekáčku je maková náplň dokonale jemná. Pojďte péct s foodblogerkou Sandrou @varime.blog.
Nejprve si připravíme kvásek – do vlažného mléka přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme v teple vzejít asi 15 minut. Do robota Catler KM 8013 prosejeme mouku, přidáme cukr, špetku soli, žloutky, změklé máslo a citronovou kůru a přilijeme kvásek spolu se zbytkem mléka. Těsto hněteme při nízkých otáčkách 5-10 minut, až se spojí a bude hladké. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 1 hodinu.
Mezitím si připravíme drobenku – smícháme mouku s cukrem a skořicí, přidáme studené máslo a prsty drobenku vypracujeme.
Na tvarohovou náplň smícháme tvaroh s moučkovým cukrem, žloutkem a špetkou soli a vymícháme dohladka.
Mák pomeleme v sekáčku Catler FC 810. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme cukr a necháme rozpustit. Přidáme mletý mák a povaříme asi 5 minut. Po vychladnutí přimícháme povidla, aby vznikla jemná, hustější směs, která se dobře roztírá.
Nakynuté těsto rozdělíme na 2 části, necháme 30 minut odpočívat a vyválíme do kruhů s vyšším okrajem. Na jeden kruh naneseme tvarohovou náplň, na druhý makovou a oba bohatě posypeme drobenkou. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem. Frgály pečeme dozlatova při 180 °C asi 20-25 minut.
Po upečení potřeme rozpuštěným máslem, necháme vychladnout a podáváme.
Dobrou chuť!
Videorecept najdete na našem Instagramu.
Nejprve si připravíme kvásek – do vlažného mléka přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme v teple vzejít asi 15 minut. Do robota Catler KM 8013 prosejeme mouku, přidáme cukr, špetku soli, žloutky, změklé máslo a citronovou kůru a přilijeme kvásek spolu se zbytkem mléka. Těsto hněteme při nízkých otáčkách 5-10 minut, až se spojí a bude hladké. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 1 hodinu.
Mezitím si připravíme drobenku – smícháme mouku s cukrem a skořicí, přidáme studené máslo a prsty drobenku vypracujeme.
Na tvarohovou náplň smícháme tvaroh s moučkovým cukrem, žloutkem a špetkou soli a vymícháme dohladka.
Mák pomeleme v sekáčku Catler FC 810. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme cukr a necháme rozpustit. Přidáme mletý mák a povaříme asi 5 minut. Po vychladnutí přimícháme povidla, aby vznikla jemná, hustější směs, která se dobře roztírá.
Nakynuté těsto rozdělíme na 2 části, necháme 30 minut odpočívat a vyválíme do kruhů s vyšším okrajem. Na jeden kruh naneseme tvarohovou náplň, na druhý makovou a oba bohatě posypeme drobenkou. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem. Frgály pečeme dozlatova při 180 °C asi 20-25 minut.
Po upečení potřeme rozpuštěným máslem, necháme vychladnout a podáváme.
Dobrou chuť!
Videorecept najdete na našem Instagramu.