Blog
- 350 g mrazeného hrášku
- 1 brambora
- ½ cibule
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 100 g slaniny
- 1 stroužek česneku
- 1 snítka máty
- 100 ml smetany ke šlehání
- plátek chleba
- sůl, pepř, citron na dochucení
Hrášková polévka s mátou
V hrnci rozehřejeme olej s máslem a přidáme na kostičky nakrájenou slaninu. Opečeme dozlatova, aby uvolnila svou vůni. Poté přidáme oloupanou a na malé kousky nakrájenou bramboru, zalijeme 500 ml vody, osolíme, opepříme a vaříme, dokud brambory nezměknou.
Mezitím si připravíme hrášek – vhodíme ho do vroucí vody, necháme minutu povařit, scedíme a ihned zchladíme v ledové vodě. Díky tomu si zachová svěží zelenou barvu.
Chléb nakrájíme na kousky a opečeme na troše olivového oleje dozlatova, aby byl krásně křupavý.
Jakmile jsou brambory měkké, přidáme hrášek a smetanu a vše společně povaříme ještě 5 minut. Poté polévku rozmixujeme dohladka pomocí tyčového mixéru Catler SB 810 Vacu+.
Na závěr ozdobíme nasekanou mátou a křupavým chlebem. Máta dodá polévce svěží šmrnc. Dobrou chuť.