Blog
Musíte ochutnat svět značky Catler
Guláš
- 700 g vepřového masa na guláš
- 2 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 250 g kysaného zelí
- 2 bobkové listy
- ½ lžičky čerstvě mletého pepře
- ½ lžičky mletého kmínu
- 1 lžíci mleté červené papriky
- 1 lžíci mouky
- špetku soli
- 1 lžíci sádla
Knedlíky
- 500 g hrubé mouky
- ½ lžičky soli
- 1 vejce
- 1 sáček sušeného droždí
- 300 ml vlažného mléka
- ½ staršího rohlíku nebo housky
- olej na potírání
Segedínský guláš ve varném robotu
Varný robot Catler TC 8010 zvládne uvařit maso ve spodní části a nad ním rovnou i přílohu. Celý oběd máte hotový najednou bez spousty špinavého nádobí.
Nejdříve si v robotu připravíme těsto na knedlík, suroviny není třeba zvlášť odvažovat – vše udělá přístroj. Do nádoby robota vložíme sekací nástavec, který nám v tomto případě těsto krásně vypracuje. Do nerezové nádoby nasypeme mouku (odvážíme 500 g) a sůl a dobře promícháme. Ohřejeme mléko na teplotu těla, vsypeme do něj droždí a zamícháme. Přidáme vejce a opět promícháme. Mléko s droždím a vejcem vlijeme do mouky. Nastavíme čas 6 minut, rychlost 1. Poté stěrkou seškrábneme mouku ze stěn, vsypeme kostičky pečiva a necháme míchat dalších 5 minut.
Hotové těsto z robota vyklopíme na pomoučenou desku a propracujeme do kulatého tvaru. Přeložíme do teplé mísy a necháme kynout asi 45 minut až 1 hodinu. Zatímco nám bude těsto kynout, můžeme se vrhnout na přípravu guláše.
Do nerezové nádoby vložíme 2 střední cibule rozkrojené na polovinu a 2 stroužky česneku. Sekací nůž nastavíme na rychlost 6 a sekáme 10 sekund. Stěrkou setřeme cibuli ze stran, očistíme sekací nůž a vyměníme za míchací nástavec. Necháme zesklovatět cibuli na sádle – teplota 95 °C, 15 minut, rychlost 1. K osmažené cibuli přidáme na kostičky pokrájené maso, bobkový list, koření, červenou papriku – nastavíme 10 minut na 100 °C, rychlost 1. Maso by mělo být v závěru lehce orestované.
Podlijeme vodou a dusíme už bez míchání 35 minut, teplota 100 °C.
V této fázi se vrátíme zpět ke knedlíkům, vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na 2 poloviny a vypracujeme šišky. Do nerezové nádoby robota nalijeme vodu (alespoň 1,5 litru), na vrch umístíme parní nástavec a knedlíky vaříme v páře cca 35 – 40 minut s teplotou 120 °C. Zkontrolujte dostatek vody v guláši, protože se nyní bude víc odpařovat! Uvařené knedlíky dáme i s parním nástavcem bokem odpočinout. K masu přidáme kysané zelí, promícháme a lehce poprášíme moukou. Nastavíme teplotu na 105 °C a čas 15 minut. V závěru promícháme a máme hotovo.
Dobrou chuť.
Nejdříve si v robotu připravíme těsto na knedlík, suroviny není třeba zvlášť odvažovat – vše udělá přístroj. Do nádoby robota vložíme sekací nástavec, který nám v tomto případě těsto krásně vypracuje. Do nerezové nádoby nasypeme mouku (odvážíme 500 g) a sůl a dobře promícháme. Ohřejeme mléko na teplotu těla, vsypeme do něj droždí a zamícháme. Přidáme vejce a opět promícháme. Mléko s droždím a vejcem vlijeme do mouky. Nastavíme čas 6 minut, rychlost 1. Poté stěrkou seškrábneme mouku ze stěn, vsypeme kostičky pečiva a necháme míchat dalších 5 minut.
Hotové těsto z robota vyklopíme na pomoučenou desku a propracujeme do kulatého tvaru. Přeložíme do teplé mísy a necháme kynout asi 45 minut až 1 hodinu. Zatímco nám bude těsto kynout, můžeme se vrhnout na přípravu guláše.
Do nerezové nádoby vložíme 2 střední cibule rozkrojené na polovinu a 2 stroužky česneku. Sekací nůž nastavíme na rychlost 6 a sekáme 10 sekund. Stěrkou setřeme cibuli ze stran, očistíme sekací nůž a vyměníme za míchací nástavec. Necháme zesklovatět cibuli na sádle – teplota 95 °C, 15 minut, rychlost 1. K osmažené cibuli přidáme na kostičky pokrájené maso, bobkový list, koření, červenou papriku – nastavíme 10 minut na 100 °C, rychlost 1. Maso by mělo být v závěru lehce orestované.
Podlijeme vodou a dusíme už bez míchání 35 minut, teplota 100 °C.
V této fázi se vrátíme zpět ke knedlíkům, vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na 2 poloviny a vypracujeme šišky. Do nerezové nádoby robota nalijeme vodu (alespoň 1,5 litru), na vrch umístíme parní nástavec a knedlíky vaříme v páře cca 35 – 40 minut s teplotou 120 °C. Zkontrolujte dostatek vody v guláši, protože se nyní bude víc odpařovat! Uvařené knedlíky dáme i s parním nástavcem bokem odpočinout. K masu přidáme kysané zelí, promícháme a lehce poprášíme moukou. Nastavíme teplotu na 105 °C a čas 15 minut. V závěru promícháme a máme hotovo.
Dobrou chuť.