Blog
- 5 zralých měkkých hrušek
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1 hvězdička badyánu
- 2 svitky celé skořice
- 5 hřebíčků
- 4 cm zázvoru
- 0,5 dcl brandy
- 1 jalapeño paprička
- špetka soli
- čerstvě mletý bílý pepř
- olivový olej
Hruškové chutney
Hrušky zbavíme jádřince, slupku klidně ponecháme, dodá chutney strukturu, nakrájíme na menší kostičky. Zázvor očistíme a také nakrájíme na kostičky. Do hrnce dáme olej a rozpálíme. Přidáme badyán, skořici, hřebíček a zázvor. Necháme rozvonět. Přidáme hrušky a zaprášíme je cukrem. Ten necháme zkaramelizovat. Poté přidáme brandy a necháme za stálého míchání odpařit alkohol. Na mírném ohni povaříme, dokud nejsou hrušky zcela měkké, trvá to cca 1,5 hodiny. Pokud se směs bude připalovat, přidáme trochu vody. Když je směs dovařená, zlehka projedeme tyčovým mixérem Catler SB 810 Vacu+, aby v ní zůstaly kousky. Na závěr dochutíme nasekanou papričkou, namletým bílým pepřem a špetkou soli. Nejlépe se hodí k paštikám, sýrům anebo klidně jen tak.
Dobrou chuť.