Blog

Musíte ochutnat svět značky Catler
Domácí žervé v multifunkčním hrnci
  • 1,5 – 2 litry čerstvého plnotučného mléka
  • 3 lžíce kysané smetany

Domácí žervé v multifunkčním hrnci

Vařte pestřeji, zdravěji a úsporněji. S indukčním multifukčním hrncem Catler MC 8010 doma lehce připravíte i sýr typu žervé. 

Pokud jste si zakoupili čerstvé nepasterizované mléko, je potřeba ho tepelně ošetřit, aby se zabránilo rychlému zkažení. Multifunkční hrnec Catler zvládne tuto činnost tzv. dlouhou pasterizací, což je ošetření nízkou teplotou po dobu 30 minut. Do nádoby hrnce nalijeme mléko. Nastavíme program Multichef na teplotu 63 °C na dobu 35 minut. Necháme mléko vychladnout při pokojové teplotě a vmícháme do něj 3 lžíce kysané smetany. Přelijeme do čistých sklenic, uzavřeme a necháme „pracovat“ 24 hodin při pokojové teplotě. Poté sklenice uložíme do lednice. Až budou vychlazené, promícháme je a nalijeme do mísy, kterou si vyložíme cedníkem a plátnem. V lednici pak necháme vykapat – bude to trvat asi 24 hodin. Získáme 2 cenné produkty: syrovátku a samotný krém.
Takto vytvořený domácí krém zlehka osolíme, pokud ho chceme na pomazánky. Můžeme ho použít i do sladkých dezertů, na pečení. Dobrou chuť.